Mijn tips voor de aanschaf van een nieuw traagschuim matras
Vraag wat voor densiteit (celdichtheid) er word gebruikt en wat de opbouw precies is? Wat is het aantal gebruikte cm traagschuim? Wat voor onderschuim (drager) is er gebruikt? Is het koudschuim en hoe hoog is het HR? Of zijn het pocket veren? Hoe dik is het matras? Hoe is het verlijmd? Waterbasis of synthetisch? Deze waterbasislijm laag tussen de twee schuimen kunt u nauwelijks tot niet voelen. Als u een harde rand voelt is het meestal synthetische lijm.
Hoe zwaar weegt de matras tijk per m2 (liefst boven de 350 gram).
Verder zou het handig zijn om te weten hoe lang de betreffende matras al geproduceerd wordt en wat voor reacties er van klanten zijn: Of het als soepel of stevig ervaren wordt? Of het omdraaien nog makkelijk gaat, of het als koel of warm ervaren wordt en wat voor percentage eventueel retour komt.
Vraag ook goed naar de proeftijd mogelijkheden, krijgt u wel 100% van uw geld terug? Wat gebeurd er met de retour gekomen matrassen? Hoe lang is de garantie? 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar en is deze garantie volledig of juist afbouwend (let op bij Tempur 15 jaar maar afbouwend). Waar zit de garantie precies op? Bij Ikea wordt bijvoorbeeld 25 jaar garantie gegeven maar niet op kuilvorming!? Zit de garantie op de kern of ook op de verlijming en word er soepel mee omgegaan of moet je eventuele misstanden bewijzen?
Ga vooral op uw gevoel af wat betreft de leverancier. Naast alle technische aspecten blijft een matras natuurlijk een gevoelsproduct.
Ik hoop dat u een beter beeld heeft gekregen over traagschuim matrassen en dat u beter weet waarop u kunt letten om een werkelijk goed matras te kopen. Als laatste kan ik u oprecht adviseren voor kwaliteit te kiezen. U hoeft echt niet de duurste te nemen maar neem ook niet de goedkoopste.
Meer vragen en antwoorden voor de aanschaf van een traagschuim matras vind u hier.