Kwaliteitsverschillen van traagschuim

Waar zitten de kwaliteitsverschillen van traagschuim precies in en wat betekenen deze voor het comfort en de levensduur?

Traagschuim

Allereerst zijn de kwaliteitsverschillen tussen traagschuimen enorm. Ik ken eigenlijk geen ander product waar zulke grote kwaliteitsverschillen in zitten. Ik heb meer dan 30 verschillende soorten traagschuim als monstermateriaal. Het ene traagschuim werkt helemaal niet, beweegt alleen langzaam maar werkt niet op temperatuur, terwijl het andere traagschuim veel te snel zacht wordt (bijvoorbeeld al bij 24 °C).
Ook verschillen de draagkracht, de warmte en het ventilerende vermogen tussen de verschillende merken traagschuim enorm.

Waar uit zich het kwaliteitsverschil bij traagschuim in?

Visco-elastisch schuim (traagschuim) is dus verkrijgbaar in vele kwaliteiten die helaas lastig zelf te beoordelen zijn.
Een makkelijke beoordeling is of het een gegoten schuim betreft of een geschuimd product. Een geschuimd traagschuim heeft een beter ventilerend vermogen ten opzichte van een gegoten traagschuim. Daarnaast is een gegoten traagschuim altijd veel warmer omdat het een zogenaamde huid heeft van de mal.
Ook de densiteit is van invloed op de werking en op het ventilerende vermogen. Traagschuim met een hoge densiteit (85kg) heeft een kleinere cel-structuur waardoor het trager op temperatuur reageert. Dit geeft vaak problemen in de wat koudere maanden doordat het matras dan harder is. Daarnaast heeft een hoge densiteit traagschuim een minder goed ventilerend vermogen.

Smeltpunt van traagschuim

De temperatuur reactie is een van de belangrijkste punten van traagschuim. Goed traagschuim reageert op temperatuur en wordt zachter als het warm wordt. Goed traagschuim zal nét boven de uitwendige lichaamstemperatuur (28/29 graden) zachter worden. Het lichaam heeft gemiddeld een uitwendige temperatuur van 27/28 graden. Dit betekent dat het materiaal juist bij de uitstekende lichaamsdelen zachter wordt (schouders en heupen) en stevig blijft (een dragend effect biedt) bij bijvoorbeeld de lendenen. Sommige soorten traagschuim reageren niet of nauwelijks op temperatuur waardoor het eigenlijk helemaal niet werkt!

De ventilatie is vaak een hekel punt bij traagschuim en levert vaak problemen op. Hier vindt u meer informatie over de ventilatie van traagschuim.

© Copyright 2001 - 2024 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English