Densiteit van traagschuim


Bekijk de densiteit traagschuim informatie video

Het is belangrijk te weten welke densiteit u kiest hoewel de temperatuurreactie eigenlijk van groter belang is.

Densiteit betekent (cel)dichtheid. Bij traagschuim wordt dit uitgedrukt in kg’s per kubieke meter (m³).

Densiteit vertelt ons niets over de hardheid of zachtheid van het schuim en ook nauwelijks iets over de kwaliteit in tegenstelling tot wat sommige producenten beweren. Firm, medium of soft hardheden kunnen allemaal uit een densiteit van 30, 40, 50, of 60 kg/m³ komen. Densiteit vertelt alleen iets over het gewicht per kubieke meter en de hieruit ontstane celdichtheid.

De celdichtheid is heel belangrijk in verband met het ventilerende vermogen en vochtdoorlatend vermogen. Bij een hoge densiteit neemt de celdichtheid toe; de cellen worden kleiner en het ademend vermogen neemt hierdoor af. Omdat traagschuim zich laat “leeg drukken” is er sowieso al minder ventilatie mogelijk. Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft, zo goed als altijd, een densiteit van rond de 50 kg. Traagschuim dat voor medische doeleinden gebruikt wordt, moet namelijk goed ventileren in verband met 24 uurs gebruik, anders werk je juist decubitus (doorliggen) in de hand. Alleen als een patiënt gefixeerd moet worden, bijvoorbeeld op een operatietafel of als een patiënt zo min mogelijk mag bewegen, wordt een hoge densiteit gebruikt.

Open cel structuur

Verder is de ventilatie beter bij een 50 kg/m³ densiteit waardoor het koeler en minder vochtig wordt, wat wel aan te raden is in ons toch wel vochtige klimaat.

De densiteit (gewicht per m3) vertelt meer over het ademend vermogen en eventuele warmte. Een hoge (60+) densiteit is warmer en laat minder goed vocht door. Bij een zwaarder schuim neemt de cel dichtheid toe en het ademend vermogen af.

Traagschuim - afbeelding van verschillende densiteiten van laag (40 kg/m³) naar hoog (80 kg/m³)

40 kg/m³ 50 kg/m³ 70 kg/m³ 80 kg/m³
Densiteit van 40kg/m³ Densiteit van 50 kg/m³ Densiteit van 70kg/m³ Densiteit van 80 kg/m³

In tegenstelling tot polyether of koudschuim is het bij traagschuim niet zo dat een hogere densiteit veel duurder of beter is. Qua prijs maakt het nauwelijks uit omdat bij traagschuim vooral het productie proces kostbaar is. Het productieproces duurt meer dan 10 keer zo lang als bijvoorbeeld bij polyether of koudschuim.

Een lagere densiteit heeft een iets ruimere marge als het om de slaapkamertemperatuur gaat; zolang men niet in een kamer slaapt die kouder is dan 12 graden of warmer dan 29 graden zal het comfortabel, prettig en zacht aanvoelen. Als de slaapkamer kouder is dan 12 graden moet het traagschuim even opwarmen en is het de eerste minuten een stuk steviger.

Celstructuur koudschuim HR65

Bij polyether is het zo dat hoe meer SG’s (soortelijk gewicht in kilo’s) hoe beter de kwaliteit en hoe langer de levensduur is. Bij koudschuim gaat dat ongeveer ook zo op: hoe hoger de HR (high resilience) waarde hoe hoger de veerkracht, hoe langer de levensduur en hoe beter de kwaliteit van het koudschuim is.

Een HR40 koudschuim is oké en al een stuk beter dan polyether. Een HR45 is goed en HR50 koudschuim is prima. Koudschuim dat hoger is dan HR50 biedt echt heel veel veerkracht en comfort.

Maar bij traagschuim werkt dit anders. 80 kg/m³ is de hoogste dichtheid die ik ben tegen gekomen. Het traagschuim is dan zwaar, traag en vrij warm. 20 kg/m³ is te week (fluffy). Traagschuim met een densiteit van tussen de  40 kg/m³ en 60 kg/m³ is een goede densiteit qua balans van ventilatie, reactietijd en comfort.

Dichtheid traagschuim bepaald het drukverlagende vermogen

De hoge densiteit schuimen reageren langzamer op temperatuur wat het omdraaien op het matras moeilijker maakt. Als de cellen kleiner zijn kan het ook automatisch minder ventileren.

Er zijn ook redelijk veel nieuwe traagschuimen op de markt met een hoge densiteit (70/85 kg/m³ ). Ik weet zeker dat dit niet hetzelfde comfort biedt als een 50 kg/m³ traagschuim; het ventilerend vermogen (ademend vermogen) is een stuk minder waardoor het sneller warm wordt. In Keulen op de woonbeurs in Duitsland heb ik begin 2014 ook al een paar andere matrassen gezien die er zeer goed uitzagen en goed reageren en werken met densiteit van 35 kg/m³.

Kijk niet alleen naar gegoten of niet gegoten schuim maar ook naar de temperatuurgevoeligheid, de densiteit en de leverancier. U kunt er vanuit gaan dat de meeste grote merknamen met de best mogelijke materialen en niet met inferieure kwaliteiten werken. Maar als u een huismerk koopt of een onbekend merk zult u veel vragen moeten stellen zoals waar het schuim vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt wat de densiteit is etc. Natuurlijk zal niet elke leverancier graag zijn of haar fabrieksnaam willen prijsgeven. Dit is ook wel logisch omdat anders iedereen probeert om het rechtstreeks te kopen.

Verschillende densiteiten van traagschuim

Mocht u iets vinden wat wel erg goedkoop is dan is dat in de regel een indicatie van een mindere schuim soort en fabrikant.

 

© Copyright 2001 - 2024 Traagschuim.info | Sitemap | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst NL Traagschuim.info NL Dutch EN Memoryfoam Information in English